Ved dit første besøg på klinikken vil kiropraktoren gennemgå din sygehistorie. Det vil sige, at du med dine egne ord fortæller, hvad der er sket, og hvad der er galt. Kiropraktoren vil herefter undersøge dig grundigt – og stille dig relevante spørgsmål om for eksempel dit arbejdsforhold, tidligere sygdomme og eventuelle medicinforbrug. Kiropraktoren vil journalføre de oplysninger, han får fra dig. Efter behov suppleres med en røntgenundersøgelse eller evt. ultralydsskanning hvorefter kiropraktoren vil stille en diagnose.

Som regel igangsættes et behandlingsforløb allerede ved første konsultation. Det tager typisk mellem en halv og en hel time, første gang du besøger klinikken.

Som specialist i kroppens bevægeapparat er kiropraktoren den bedst uddannede, når det handler om at få led, knogler og muskler til at fungere som de skal. En vigtig del af behandlingen består ofte af kiropraktisk manipulationsbehandling, en specifik kiropraktisk behandlingsform, der genopretter bevægeligheden og funktionen i leddene. Behandlingen kan suppleres af en snak om rygtræning og instruktion i relevante øvelser.

Den kiropraktiske behandling er normalt smertefri, men det er en helt almindelig reaktion, at du kortvarigt bliver øm i det område, hvor du er blevet behandlet. Mange oplever desuden en afslappet følelse eller en træthedsfornemmelse i kroppen efter en manipulationsbehandling.

Nogle vil opleve, at de får det bedre efter bare én behandling, og at smerter og gener umiddelbart formindskes. Andre vil føle en jævnt fremadskridende bedring af symptomerne. Enkelte mærker faktisk en forværring af smerterne i begyndelsen og føler først bedringen efter nogle behandlinger. Man skal dog huske på, at målet med kiropraktisk behandling er, at din krop “behandles tilbage” til en normal tilstand, og at det kræver, at kiropraktoren korrigerer der, hvor problemerne er. Det er det din krop reagerer på.

Det er svært at sige noget generelt om antallet af behandlinger, men har du et kronisk problem, kan der blive tale om et længerevarende forløb.

Det er vigtigt at slå fast, at selv om dine symptomer ligner de symptomer, som en nabo eller bekendt har oplevet, så kan I have brug for helt forskellige behandlingsforløb. Lyt til de råd din kiropraktor giver dig – de er baseret på den undersøgelse, der er foretaget og din krops reaktioner på behandlingen.